Fa és asztalosipar, a faipari gépek hírei

Inkább gépet vegyen, mint adót fizessen!


2017-10-03 |

Akár banki finanszírozással, decemberi-januári gépátvétellel és pályázati támogatás mellett  is jár az adókedvezmény!

Gondolja át, milyen beruházásokra lenne szüksége ahhoz, hogy vállalkozása tovább fejlődjön, vagy adott esetben kilendüljön a holtpontról! Ezekhez a célokhoz érdemes lenne „hozzárendelni” a társasági adótörvény beruházásokkal kapcsolatos, kifejezetten kisvállalkozásokra szabott kedvezményeit.

A gép és software beruházások bekerülési értéke teljes egészében csökkenti a társasági adó alapot úgy, hogy később még ugyanezen összegben értékcsökkenési leírás is elszámolható, azaz szó szerint dupla haszonról van szó.

Kedvezmény a tárgyévben már megvalósított beruházásokra vehető igénybe, ezért ne maradjon le, rendeljen most, fizesse később! 

Számítanak a kamatok is… az adóévben fizetett kamat egésze csökkentheti az adót. A fizetett kamatok teljes összegével csökkenthető a számított társasági adó. Az adókedvezmény a hitel futamideje alatt addig érvényesíthető, amíg a finanszírozott tárgyi eszköz a vállalkozás könyveiben szerepel.

A vásárlás évében a teljes nettó beruházási értéke csökkenti az adóalapot, illetve évente az esedékes – a társasági adótörvény által előírt leírási kulccsal számított – amortizáció + a kamatok is az adóalapot is a majdani társasági adót csökkentik!

Mire vehető igénybe

 • a korábban még használatba nem vett, a műszaki berendezések, gépek, járművek közé (13. számlacsoportba) sorolandó, a cég tevékenységét közvetlenül szolgáló tárgyi eszköz üzembe helyezése érdekében merültek fel, továbbá
 • az ingatlan bekerülési értékét növelő adóévi felújítás, bővítés, rendeltetés-változtatás, átalakítás értéke (ideértve a bérbe vevő által a bérbe vett ingatlanon végzett és aktivált beruházás, felújítás értékét), valamint
 • az immateriális javak között az adóévben állományba vett, korábban még használatba nem vett szoftvertermékek felhasználási joga, szellemi termék bekerülési értékébe tartozó kiadások.
 • Feltétel, hogy a 
  • a vállalkozás rendelkezik pozitív eredménytartalékkal, és
  • a lekötés évében nyereséget mutat ki.
 • A két feltételnek együttesen kell teljesülnie.
  • 2017. január 1-jétől a jogalkotó eltörölte ezt a 30 millió forintos korlátozást, de a kedvezményként e címen elszámolt összeg nem haladhatja meg az adóévi pozitív adózás előtti eredményt.
  • Azt is fontos tudni, hogy az adott beruházás adóévi üzembe helyezése nem feltétele a kedvezmény érvényesítésének. 

Finanszírozási lehetőségekkel, tanácsadással, szakmai konzultációval állunk rendelkezésére.


Oszd meg másokkal is!

◀ További híreink a faiparból