Fa és asztalosipar, a faipari gépek hírei

Élzárás vékonyfugával, gazdaságosan!


2014-06-24 | élzárás, élzárók, nullfuga, vékonyfuga, scm

Az utóbbi években az élzárás területén is új megoldások kezdenek teret nyerni és nemcsak Európában, hanem itthon Magyarországon is. Új fogalom fészkelődött be a bútorgyártók gondolatvilágába, a fuga nélküli élzárás (nullfuga) és a vékonyfuga. Emellett úgy néz ki, hogy a megrendelők is kezdik megtanulni az újdonságokat, és ma már projekt kiírásoknál is lehet találkozni ezzekkel a fogalmakkal, mint követelményekkel.

SCM vékonyfugás PU technológia akár meglévő SCM élzáró gépekre is!

Természetesen a faipari gépgyártók is időben léptek, megjelentek a kínálatban a fuga nélküli (nullfugás) és a vékonyfugás megoldások, amelyek különböző gyártási/fizikai elvek alapján meglehetősen eltérő költségszinteken tudnak teljesen különböző megoldásokkal szolgálni.

Melyek lehetnek a különböző vékonyfugás élzárás fajták mellett és ellen felsorakoztatható szempontok? Nézzük a legfontosabbakat!

Mennyibe kerül a technológia?
Mekkora az elérhető fugavastagság?
Mennyibe kerül az élanyag? Kell-e speciális élanyag?
Mennyibe kerül a ragasztó? Milyen színekben érhető el?

Mekkora az eljárás energiaigénye, ebből következő költsége?
Milyen technológiai feltételek kellenek az üzemeltetéséhez?
Milyen típusú és milyen méretű élanyag felvitelére alkalmas a technológia?
Mi az élzárás elvárt - vízállósági, hőállósági, egyéb - minősége?
A rendszer utólag telepíthető-e egy már meglévő élzáróra?

Miért kezd a tradicionális EVA élzárás idejét múlttá válni?

Az évtizedekig egyeduralkodó EVA élragasztás fizikai sajátosságaiból  (tapadóképesség/szakadás), valamint a forgácslapok ritkább szerkezetéből adódóan nem lehet egy EVA fugát 0,3 mm méret alá csökkenteni. (pláne, ha nem előmarós a gépünk és az elővágó nyomot is jó magyar szokás szerint ragasztóval szeretnénk kitölteni:-) Ez a fuga idővel koszolódik ami  színelváltozást okoz, és igencsak látszik főleg fehér panel fehér élanyag esetén, ráadásul a vízcseppekre, felcsapó gőzre is igen-igen érzékeny.

Az EVA élzárás vízérzékeny

Milyen új eljárások jelentek meg?

Az utóbbi pár évben az EVA olvadékragasztók több évtizedes hegemóniája után, a technológiák fejlődésének köszönhetően új ragasztási eljárások jelentek meg a faipari élzárás területén. Egyes gyártók esztétikai oldalról, még mások a funkciót is figyelembe véve alkottak újat, jobbat. Ez utóbbiakhoz tartozik az SCM GROUP, amelyen belül a STEFANI immár több, mint 50 éve az élzárók fejlesztésének piacvezető innováció szállítója. A kínálatban egyaránt megtalálható a LASER-es nullfugás (erről később még részletesen is), valamint a polyurethan PU vékonyfugás élzárás is. Mindkettő magas esztétikai szintet és ugyanakkor funkcionális előnyt is biztosít, mivel a ragasztás víz és páraálló, ami termékeinket ellenállóbbá teszi akár közületi vagy szálloda berendezés, konyha vagy fürdőszoba bútorok esetén is.

A lézeres nullfugás technológia

A lézeres élzárás igen drága, a legdrágább technológia bekerülési és üzemeltetési szinten is. Speciális élanyagot igényel és a "NULLFUGA" csak ezzel definiálható egzakt módon. Nullfuga, mert nincs ragasztóréteg. Igaz ez az igazi "lézer" élanyagnál (amit csak a REHAU és egy két nagy gyártó készít), a dekoratív és a funkcionális(tapadó) réteget ko-extrudálással állítják elő, azaz  már az élanyag gyártása során teszik alkalmassá arra, hogy a tapadó réteget a lézer- (vagy hot air gépeknél a forró levegő )megolvassza. Mivel a gyártott lézeres élanyag mennyisége egyelőre nem túl sok: ára csillagászati és viszonylag kevés színben érhető el, nagy problémát okozva ezzel a meglévő termékpalettánk színhelyes élanyag kiváltásánál!!

Vékonyfuga “forró levegős” eljárással

Az élanyag gyártók (ezen óriási árkülönbözetet és színhiányt áthidalandó) a meglévő standard 1-2 mm-es ABS/PVC élanyagokat egy vékony polyolefin ragasztóréteggel látják el. Az így előkészített (előragasztózott) élanyagokkal ún. forró levegős gépekkel lehet élzárni. Ebben az esetben "nullfugáról" nem beszélhetünk, max. "vékonyfugáról", hiszen itt van egy vékony kb. 0,05 mm vastagságú polyolefin ragasztóréteg, ami viszont nem nulla. Vagy igen? Emellett az eljárás nem alkalmas melamin, élfurnér, élléc, alu, akril, dekor élanyagokhoz. A forrólevegős rendszer üzemeltetéséhez nyugodtan vegyünk egy új, legalább 1500 Nl/min kapacitású csavarkompresszor telepet, és egy normál v. PU-s gép  fűtésigényéhez is adjunk hozzá pár kW-ot! Alsó hangon kb. +10 kW folyamatos teljesítménnyel kell számolnunk. A ragasztás nem vízálló, mert a polyolefin EVA alapú!
A forró levegős gépek alkalmasak lézer élanyagok felvitelére is és csak ebben az esetben nullfugás  víz- és páraálló az élzárás! "Vékonyfugás" üzemmódban  1-3 mm vastagságú előragasztózott ABS/PVC élanyagot használhatunk, vékonyabbat nem mert elolvad.

Vékonyfuga ésszerűen, gazdaságosan

Az SCM GROUP a méregdrága lézeres és a drágán és körülményesen üzemeltethető  forró levegős gépek helyett kétféle PU-s rendszert javasol, mert ezek a megoldások  valós, kézzelfogható, és versenyképes előnyökhöz juttatják a gyártót és a felhasználót.
Mindkét rendszer maximálisan teljesíti a "vékonyfuga" követelményeit. A fuga vékony, egyenletes, nem koszolódik és csak 0,08 mm illetve 0,15 mm hengeres ragasztófelhordás esetén.

"SLIM-LINE" vékonyfugás élzárás  (STEFANI szabadalom)

A rendszer lényege, hogy egy teljesen zárt fűtő-adagoló rendszerben történik a 2 kg-os PU patron megolvasztása. A ragasztót nagyon egzakt módon finoman szabályozható mennyiségben ún. résfejjel hordják fel az élanyagra. Alkalmas 10-60 mm panelvastagsághoz,  melamin, ABS/PVC, élfurnér, élléc, alu, akril, dekor élanyagokhoz.  A ragasztóanyag, a ragasztási fuga vastagsága mindössze 0,08 mm!! A kémiai kötéssel térhálósodó PU ragasztó víz és páraálló.

PU élzárás lényege

A SLIME-LINE eljárás tanúsított minőség, CATAS tanúsítással is rendelkezik a mechanikai tartósság (tapadás/szakadás), nedvesség/hő klimatikus viszonyok, élek hőállósága kategóriában. A CATAS független olasz kutató- és vizsgálóintézet végzi a magas minőségű bútorelemek/kiegészítők vizsgálatát.

Nézze meg alábbi, a SLIM-LINE technológia angol nyelvű bemutató filmjét!

PU élzárás hengeres ragasztófelhordással

E rendszerrel lehetőség nyílik a már meglévő SCM élzáró gépek "UPGRADE"-jére. Kiegészítőként meglévő gépünkhöz egy speciális PU ragasztózóegységet vásárolhatunk, amelynek segítségével a technológiai utasítás pontos betartásával tudjuk végezni a PU élzárást. Itt a SLIM-LINE-hoz képest persze valamivel vastagabb fugáról beszélhetünk (kb. 0,15 mm), de ez még mindig kb. fele a tradicionális EVA élzárásnak. Igaz, e rendszer használata kissé körülményes, műszak végén nem lehet csak egy főkapcsoló OFF laza mozdulattal hazamenni, hogy majd holnap folytatjuk, mert a ragasztótartályban lévő PU a levegő nedvességtartalmával reakcióba lép és ez a folyamat vissza nem fordítható. Ha nem akarjuk e ragasztózóegységet minden nap műszak végén kitakarítani, egy ún. vákuumtartályba helyezzük el, amelyből vákuumszivattyú segítségével a levegőt eltávolítjuk. Tartóssága, jellemzői, a használható élanyagok típusai megegyeznek a SLIME-LINE-nál leírtakkal.

PU ragasztó használatának előnyei az élzárásban

 magasabb minőségű élzárást biztosít
   
 – mechanikusan igen ellenálló, vízálló, páraálló kémiai kötésű ragasztás
   
 – hőállóság 140 Celsius-ig
   
 – vékonyfuga
 kevesebb ragasztóanyag felhasználás
 energiatakarékosság  alacsonyabb fűtési hőmérséklet  (150 Celsius)
 nincs szükség kiegészítő csavarkompresszorra
 meglévő élanyagokkal is működik
 nagyobb panelvastagságokhoz is alkalmas (60 mm)
 akár meglévő gépre is viszonylag egyszerűen installálható
 alacsonyabb élanyagköltség (nincs szükség speciális élanyagokra)
 alacsonyabb gyártási költség, alacsonyabb rezsi


Az SCM élzárók többsége
alkalmas utólagosan is
PU ragasztóegységgel való felszerelésére,
a gépek "UPGRADELHETŐEK"!


Az átalakítás, a kiegészítő PU ragasztózóegység, vákuumtartállyal, beszerelve, beüzemelve, betanítva most 4000-6000 Euró közötti költségből megoldható.

Konkrét árkalkulációhoz kérjük a meglévő gép pontos típusát és gyári számát megadni!

Élzáró utólagos PU ragasztózóegységgel

 

Az alábbiakban a különféle élzárási technológiák technikai paramétereit foglaltuk össze az élzárás minősége és a beruházási és üzemeltetési költségek tekintetében.

 

EVA élzárás technikai paraméterei:


Ragasztási fuga vastagság ≈ 0,3 mm vastag látszó fuga
Panelvastagság max 60 mm  
Vízállóság/páraállóság nem vízálló és páraálló!! korlátozott felhasználhatóság
Alkalmas élanyagok melamin
élfurnér, élléc
alumínium
ABS/PVC
 
Sűrített levegő igény 300-400 Nl/min alacsony levegő mennyiség
Bekerülési költség   alacsony beruházási költség
Üzemeltetési költség   alacsony üzemeltetési költség

 

PU élzárás technikai paraméterei:


Ragasztási fuga vastagság ≈ 0,15 mm vékonyfuga
Panelvastagság max 60 mm  
Vízállóság/páraállóság vízálló és páraálló széles felhasználhatóság
Alkalmas élanyagok melamin
élfurnér, élléc
alumínium
ABS/PVC
 
Sűrített levegő igény 300-400 Nl/min alacsony levegő mennyiség
Bekerülési költség   alacsony beruházási költség
Üzemeltetési költség   közepes üzemeltetési költség

 

SLIM LINE (PU) élzárás (Stefani szabadalom) technikai paraméterei:


Ragasztási fuga vastagság ≈ 0,08 mm extra vékonyfuga
Panelvastagság max 60 mm  
Vízállóság/páraállóság vízálló és páraálló széles felhasználhatóság
Alkalmas élanyagok melamin
élfurnér, élléc
alumínium
ABS/PVC
 
Sűrített levegő igény 300-400 Nl/min alacsony levegő mennyiség
Bekerülési költség   közepes beruházási költség
Üzemeltetési költség   alacsony üzemeltetési költség

 

Hot Air élzárás - előragasztózott élanyaggal - technikai paraméterei:


Ragasztási fuga vastagság ≈ 0,05 - 0,08 mm extra vékonyfuga
Panelvastagság max 40 mm  
Vízállóság/páraállóság nem vízálló és páraálló!! korlátozott felhasználhatóság
Alkalmas élanyagok speciálisan
előragasztózott
élanyag
 
Sűrített levegő igény 1400-2000 Nl/min magas levegő mennyiség
Bekerülési költség   közepes/magas beruházási költség
Üzemeltetési költség   magas üzemeltetési költség

 

Hot Air/Laser élzárás - REHAU Laser élanyaggal - technikai paraméterei:


Ragasztási fuga vastagság 0 mm abszolút nullfuga
Panelvastagság max 50 mm  
Vízállóság/páraállóság vízálló és páraálló széles felhasználhatóság
Alkalmas élanyagok LASER élanyag  
Sűrített levegő igény 300-400 Nl/min alacsony levegő mennyiség
Bekerülési költség   magas beruházási költség
Üzemeltetési költség   magas üzemeltetési költség

 


Oszd meg másokkal is!

◀ További híreink a faiparból

Hogyan talál hozzánk?


Nagyobb térképre váltás


Hírlevél feliratkozás

Ne maradjon le legfrissebb akcióinkról, híreinkről, termékújdonságainkról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:

E-mail:

Elolvastam és elfogadtam az oldal Adatkezelési tájékoztatóját és a Szerződési feltételeket.


Víz és páraálló élzárás?
Poliuretán(PU) élragasztás?
Akár 0,15 mm vékony fuga?

IGEN, lehetséges!

Akár meglévő SCM élzáróra is!

Vékony fuga, élzárás, SCM

A vékony fugás élzárás ➧