Faipari gépek, cnc-központok, tömörfa megmunkálás

2003

A magyar faiparban ma már sokan hisszük, hogy ki kell, alakuljon a cégek között egy hatékony, hosszú távú, nyereségen alapuló együttműködési forma.

Erre országszerte vannak pozitív példák, jól működő csoportok. Logikusnak látszik, hogy a magyar vállalkozásoknak össze kell fogniuk a termékfejlesztés, a közös beszerzés, piaci megjelenés, pályázatok területén, mert így már ütőképesek lesznek a nagyokkal, a most már közös piacon megjelenő tőkeerős, nagy kapacitással rendelkező külföldi cégekkel szemben.

A szakmán belüli mikro-, kis-, és – bizonyos feltételek mellett – közepes vállalatok horizontális együttműködésének leghatékonyabb formája a közös csoport; vállalkozás létrehozása. Ebbe a társaságba az egységes tevékenységi köröket (marketing termékfejlesztés, logisztika) teljes körűen, más tevékenységeket (beszerzés, adminisztráció, készletgazdálkodás) részlegesen a résztvevő vállalkozások együtt végeznek.

Ez a kényszermentes helyzet, melyet a közös érdek teremtett meg soha vissza nem térő alkalom arra, hogy megszülessen formálisan is egy vagy akár több Magyar Faipari Együttműködési Társaság.

A vállalkozások számára az új társaság védelmet jelent a külső fenyegetettségek ellen mérete és ereje okán anélkül, hogy a tagok gazdasági önállósága csorbát szenvedne. A cégek fejlődésének lökést ad a specializáció, a termék legmagasabb szintű, leggazdaságosabb előállításának lehetősége. Az együttműködésből adódóan az egyéni erősségek a tagok mindegyikének vállalkozását segítik.
 

MaBu története